Nevăzătorii din Capitală vor avea la dispoziție o aplicație care semnalizează sonor sosirea vehiculelor în stație

Nevăzătorii din Capitală vor avea la dispoziție o aplicație care semnalizează sonor sosirea vehiculelor în stație
Publicat: 28/05/2015, 13:18

Aplicația care va permite persoanelor nevăzătoare deplasarea mai facilă cu mijloacele de transport în comun este dezvoltată în cadrul proiectului „Smart public transport”, de către Asociația Tandem, în parteneriat cu Fundația Vodafone România.

În cadrul proiectului, 500 de mijloace de transport ale RATB vor fi accesibilizate cu ajutorul unor emițătoare speciale, denumite iBeacon-uri, care vor transmite, prin intermediul unei aplicații mobile, numărul mijlocului de transport în comun care sosește în stație. În acest fel, persoanele cu deficiențe de vedere din București se vor putea deplasa mult mai ușor cu mijloacele de transport în comun.

Directorul Asociației Tandem, Florin Georgescu, a declarat joi, în cadrul ediției a doua a conferinței „Mediafax Talks about Technology for Social Change”, organizată în parteneriat cu Fundația Vodafone România, că acest parteneriat urmărește conceperea unui pachet mai larg de accesibilizare urbană pentru ce înseamnă deficiența de vedere.

Florin Georgescu a explicat că aplicația a fost gândită astfel încât interacțiunea dintre utilizator și telefon să fie cât mai ușoară. Practic, persoana nevăzătoare introduce numărul mijlocului de transport de care are nevoie, va fi informat înainte ca acesta să ajungă în stație, iar un semnal diferit îl va avertiza că mașina a ajuns.

„Autobuzul de care am nevoie emite un semnal sonor și pe mine mă face să mă orientez instant, fără să întreb ce autobuz a sosit. Este pentru prima dată când ideea de integrare, de accesibilizare urbană este abordată din punct de vedere tehnologic. Nu am cum să nu îmi arunc un gând către cei care trebuiau să facă incluziunea socială și nu au făcut-o”, a spus Florin Georgescu.

Rolul proiectului „Smart public transport” este de a implementa un pachet multimodal de accesibilizare urbană pentru persoanele cu deficiențe de vedere, bazat pe noile tehnologii.

Inițiatorii proiectului estimează că în București ar putea fi 7.000 de utilizatori și 94.000 de interacțiuni lunare.

Aplicația va începe să funcționeze în București până la sfârșitul anului, ulterior urmând să fie dezvoltată și în Cluj, Brașov, Timișoara și Iași.

Proiectul face parte din programul „Mobile for Good” al Fundației Vodafone România. Până acum au fost dezvoltate 11 proiecte, naționale și regionale, de care beneficiaza mii de persoane care, datorita tehnologiei, au o viață mai bună.

„La începutul acestui an, am avut o rundă de finanțare de tipul open call for proposals, în cadrul căreia am primit 71 aplicații și am selectat opt proiecte noi, în valoare totală de peste jumătate de milion de euro. Toate aceste proiecte urmează să înceapă în maxim o lună”, a declarat directorul Fundației Vodafone România, Angela Galeța.

Selecția proiectelor „Mobile for Good” se realizează prin runde de finanțare anuale. Organizațiile non-guvernamentale care au în plan utilizarea tehnologiei mobile pentru rezolvarea unor probleme reale, în domeniile educație și sănătate, și în beneficiul persoanelor defavorizate fizic, social și economic, pot aplica astfel pentru finantare.

Fundația Vodafone România a finanțat, în cei 17 ani de activitate, peste 848 de programe în domeniile sănătății, educației, serviciilor sociale, având ca beneficiari copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundația Vodafone România a investit 20 milioane de euro în proiecte desfășurate de organizațiile non-profit partenere. Fundația Vodafone România este o organizație non-guvernamentală românească cu statut caritabil, distinctă și independentă de operațiunile comerciale ale companiei, înființată în 1998.

(Serviciul FOTO al agenției MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini.)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Anunţ trist despre Kate Middleton, făcut de apropiaţi! Trece prin iad
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Câștigător Survivor All Stars 2024 | Cine ia marele premiu de 100.000 de euro de...
Ce se întâmplă dacă țineți pâinea la frigider, de fapt. Efectul la care nu v-ați...
Foștii șefi SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, puși sub control judiciar. Denunțătorul, amenințat că...
Descoperirea secolului! Breaking news!
Când vor primi pensionarii fluturașii cu pensia recalculată? Care sunt modalitățile de distribuire
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
Regula obligatorie pentru POSESORII DE PISICI. S-a dat ordin pentru toată lumea
Schimbări mari pentru WhatsApp. Totul va fi de nerecunoscut
Cât cere o menajeră topless pentru a face curățenie două ore. Tânăra taxează scump serviciile...
Ireal cât au ajuns să coste sicriele și locurile de veci în 2024
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
Cum se înțelege, de fapt, fiica lui Adrian Enache cu Iuliana Marciuc: „Am fost supărată”
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Un cod misterios din templele asiriene antice, în sfârșit elucidat
×